Kuchnia andorska

Kuchnia andorska to połączenie prostych dań pasterskich z tradycyjną kuchnią katalońską i elementami francuskiego kunsztu. Króluje w niej przede wszystkim mięso (wieprzowina, cielęcina, dziczyzna, wędliny) oraz ryby czy ślimaki. W Andorze odnaleźć możemy blisko 500 restauracji.  Tradycyjna restauracja andorska to Borda, są to  budynki zbudowane z kamienia. Bordy służyły kiedyś pasterzom a dziś te w wysokich górach zostały przerobione na schroniska a te w dolinach zamienione na klimatyczne restauracje z tradycyjnym andorskim jedzeniem. Należy pamiętać, że większość bord jest zamknięta w poniedziałki.

Spośród tradycyjnych mięsnych potraw andorskich wyliczyć możemy:

  • costelles a la losa (żeberka jagnięce, smażone z czosnkiem na rozgrzanej ogniem kamiennej płycie),
  • cua de bou estofada (gulasz wołowy duszony w ciemnym piwie ),
  • rostes amb mel (kawałki szynki z miodem i octem),
  • los civets (duszone mięso z królika lub dziczyzny),
  • truchta ( pstrąg przyrządzany na wiele sposobów: gotowany z czosnkiem i pieprzem czy pieczony na ruszcie ),
  • esqueixada(rozdrobniony marynowany dorsz z warzywami).

 

Jedną z najbardziej typowych andorskich potraw jest escudella, czyli zupa warzywna z mięsem wieprzowym i cielęcym, która rozgrzeje i nasyci każdego. Najbardziej popularna jest w okresie zimowym, po jej spożyciu każdy narciarz nabierze siły na dalsze szusowanie po Pirenejach. Escudella dla Andorczyków to tak jak rosół dla Polaków. Zupa ta doczekała się nawet swojego święta, w miejscowości La Massana w dniu 17 stycznia ( czyli w dniu Św. Antoniego ) odbywa się Fiesta de escudella, z gratisową degustacją tej potrawy.

Do typowego menu Andorczyków należą też: 

  • trinxat(gotowana kapusta z duszonymi ziemniakami, z dodatkiem boczku i czosnku); 
  • escalivada(pachnące dymem grillowane warzywa: papryka, bakłażan, cukinia, cebula a czasem nawet ziemniaki polane oliwą z czosnkiem);
  • coques – wielosmakowe placki

Zapożyczone z kuchni francuskiej ślimaki, są tu przysmakiem przyrządzanym na różne sposoby – najpopularniejsze są z rusztu – caragols a la llauna.

Andorczycy uwielbiają też słodkości, odnajdziemy tu:

  • crema catalana ( pudding o smaku cynamonu i palonego karmelu )
  • coca masegada(ciasto nasączane koniakiem, podawane z grzanym winem ze skórką z cytryny, jabłek, cynamonem i rodzynkami  )
  • mel i mató(delikatny biały ser z miodem i suszonymi owocami )
  • orejones(suszone brzoskwinie gotowane w winie z cukrem);

Nie samym jedzeniem człowiek żyje, stąd i trunki zajmują znaczące miejsce w sercu Andorczyków.

Wino i cava ( czyli szampan kataloński ) odgrywały zawsze ważną rolę w życiu mieszkańców Andory. Miały znaczenie towarzyskie, zdrowotne czy też podawane były tylko jako trunek do posiłków. W Andorze znajduje się rodzinna winnica, najwyżej położona w Europie na wysokości 1 100 m n.p.m, gdzie już w czasach średniowiecznych wytwarzano wina a dziś można udać się tam na degustacje tego lokalnego rarytasu. To górskie wino można skosztować tylko w Andorze, nie jest eksportowane.

Dodaj komentarz